آشنایی با دستگاه های آزمایشگاهی

ساخت وبلاگ

دستگاه های آزمایشگاهی به ابزارهای مختلفی گفته می شود که توسط دانشمندان برای انجام آزمایش ها و سایر فعالیت های تحقیقاتی مورد استفاده قرار می گیرند. بسیاری از دستگاه ها برای کارهای علمی در آزمایشگاه ها استفاده می شود. این ابزارها ما را قادر می سازند تا آزمایش ها را با موفقیت انجام دهیم و اندازه گیری ها یا مشاهدات دقیق را انجام دهیم. تمام دستگاه های آزمایشگاهی مشترک باید فقط به صورت طرح کلی و با نسبت های صحیح ترسیم شوند.

در بسیاری از موارد، دستگاه خاص مورد استفاده بر اساس ماهیت آزمایشی که انجام می شود تعیین می شود. برای اینکه هر آزمایشگاهی به درستی کار کند، باید تجهیزاتی وجود داشته باشد که به انجام فرآیند آزمایش کمک کند. برای مثال، یک میکروبیولوژیست که روی باکتری ها مطالعه می کند، باید از میکروسکوپ استفاده کند، در حالی که شیمیدانی که خواص یک ترکیب جدید را مطالعه می کند، باید از لوله های آزمایش و بشر استفاده کند.

دستگاه های آزمایشگاهی رایج و کاربرد آنها

در حالی که فهرست دقیق دستگاه های آزمایشگاهی ممکن است بسته به نیازهای فردی آزمایشگاه شما متفاوت باشند، هر آزمایشگاهی به تجهیزات استانداردی نیاز دارد. این نوع تجهیزات را می توان به صورت زیر طبقه بندی کرد:

  • تجهیزات آزمایشگاهی مشترک برای اهداف ایمنی

  • دستگاه های پایه

  • تجهیزات شیشه ای که برای اندازه گیری استفاده می شوند

  • تجهیزات آزمایشگاهی رایج برای گرمایش

نوع دستگاه های آزمایشگاهی مورد استفاده عمدتا به نوع آزمایشات انجام شده توسط دانشجویان یا محققین بستگی دارد. در ادامه تعدادی از دستگاه های آزمایشگاهی رایج مورد استفاده در آزمایشگاه را برای شما برجسته کرده ایم.

میکروسکوپ ها

میکروسکوپ دستگاه آزمایشگاهی است که می ‌توان از آن برای بزرگنمایی اجسام کوچک استفاده کرد. تصویر یک جسم از طریق یک عدسی در میکروسکوپ بزرگ‌ نمایی می‌ شود. این عدسی نور را به سمت چشم خم می کند و جسم را بزرگتر از آنچه هست نشان می دهد. انواع مختلفی از میکروسکوپ ها برای استفاده در آزمایشگاه های تحقیقاتی مختلف وجود دارد. برخی از میکروسکوپ های مورد استفاده در آزمایشگاه شامل میکروسکوپ نوری، میکروسکوپ میدان تاریک، میکروسکوپ کنتراست فاز، میکروسکوپ فلورسنت و میکروسکوپ الکترونی است.

سانتریفیوژ

این دستگاه آزمایشگاهی از نیروی گریز از مرکز برای جداسازی اجزای مختلف سیال استفاده می کند. جداسازی با چرخاندن ظرف حاوی مواد با سرعت بالا به دست می آید. نیروی گریز از مرکز، باعث خارج شدن مواد سنگین ‌تر از محلول می شود. نمونه های رایج سانتریفیوژهای با زاویه ثابت، سر چرخان و سانتریفیوژهای لوله ای پیوسته هستند.

دستگاه کروماتوگرافی

کروماتوگرافی تکنیکی است که با استفاده از یک دستگاه خاص اجزای یک مخلوط را شناسایی می شود. این کار با اجازه دادن به مولکول های موجود در یک مخلوط بین یک محیط ثابت و متحرک توزیع می شود. دستگاه های TLC، HPLC و GC همگی از تکنیک های کروماتوگرافی استفاده می کنند.

پمپ های آزمایشگاهی

این دستگاه ها معمولا در آزمایشگاه برای تأمین مکش برای فیلتراسیون یا آسپیراسیون نمونه ها و کاهش فشار بخار در ابزارهایی مانند اواپراتورهای دوار و اجاق های آزمایشگاهی استفاده می شوند.

دستگاه کیپ

دستگاه کیپ که به عنوان مولد کیپ نیز شناخته می شود، دستگاهی است که در آزمایشگاه شیمی برای تهیه گازهایی مانند گاز سولفید هیدروژن، گاز دی اکسید کربن و گاز هیدروژن استفاده می شود. این دستگاه در حدود سال 1844 توسط داروساز هلندی، پتروس یاکوبوس کیپ اختراع شد. این دستگاه معمولا از شیشه یا پلی اتیلن ساخته شده و از سه محفظه تشکیل شده است که روی هم قرار گرفته اند. 

تراز دیجیتال

ترازوی دیجیتال دستگاهی است که برای اندازه گیری وزن معرف های شیمیایی در آزمایشگاه شیمی استفاده می شود. آنها بسیار حساس هستند و حتی می توانند 0.001 گرم از یک ماده را وزن کنند. به همین دلیل به صورت دوره ای کالیبره می شوند و معمولا در داخل محفظه های شیشه ای نگهداری می شوند. هنگام توزین مواد، محفظه شیشه ای باید بسته نگه داشته شوند تا خطا در اندازه گیری کاهش یابد.

رنگ سنج دیجیتال

رنگ سنج دیجیتال دستگاهی است که در آزمایشگاه شیمی برای تعیین غلظت یک املاح شناخته شده با اندازه گیری جذب طول موج خاصی از نور توسط محلول معین استفاده می شود. رنگ سنج دیجیتال بر اساس قانون بیر-لامبارت کار می کند که بیان می کند که جذب نور توسط یک محلول با غلظت محلول نسبت مستقیم دارد. این دستگاه شامل یک مقاومت نوری است که عبور نور یا جذب نور را از طریق نمونه کنترل می کند و سپس برای محاسبه غلظت استفاده می شود.

 
شیمی نو...
ما را در سایت شیمی نو دنبال می کنید

برچسب : دستگاه های آزمایشگاهی , انواع دستگاه های آزمایشگاهی, کاربرد دستگاه های آزمایشگاهی , دستگاه های آزمایشگاهی رایج , , نویسنده : شیمی دان shimino بازدید : 157 تاريخ : چهارشنبه 13 مهر 1401 ساعت: 4:24