ایزوتیازولین چیست و چه کاربردی در صنایع دارد؟

ساخت وبلاگ

ایزوتیازولین یک ترکیب شیمیایی آلی، به شکل مایع شفاف و به رنگ زرد کم رنگ است. این ترکیب آلی به عنوان یک ماده شیمیایی ضد میکروبی شناخته می شود و برای کنترل باکتری ها و قارچ ها در آب، سیستم های فاضلاب، سیستم های استخراج روغن و سایر کاربردهای صنعتی استفاده می شود.

استفاده از این محلول بر پایه آب در صنایع آرایشی و بهداشتی برای کنترل فعالیت میکروبی و جلوگیری از رشد آنها و کمک به حفظ کیفیت محصول است. ایزوتیازولین با سورفکتانت های غیر یونی سازگار است. حلالیت خوب در ترکیبات آبی و برخی ترکیبات آلی، از خواص بهینه این حلال آلی است. بسته به حلال سیستم، می توان از ایزوتیازولین به عنوان بیوسید استفاده کرد. بیوساید ایزوتیازولین کف نمی کند و تجزیه پذیر است.

مشتقات ایزوتیازولین

این حلال آلی دارای دو مشتق پرکاربرد در صنایع است که عبارتند از:

متیل ایزوتیازولین: ماده ای بی رنگ است که به عنوان نگهدارنده در لوازم آرایشی استفاده می شود.

متیل کلرو ایزوتیازولین: این ماده با نام کاتون CG نیز شناخته می شود و در صنعت رنگ، چسب و مواد ضدعفونی کننده استفاده می شود.

این ترکیب شیمیایی به عنوان نگهدارنده در صنعت کاربرد فراوانی دارد اما در دوزهای غیر مجاز یا برخی افراد حساس باعث ایجاد واکنش های آلرژیک می شود. برخی از مطالعات روی نورون ها نیز نشان می دهد که متیل ایزوتیازولین می تواند بر روی اعصاب تأثیر بگذارد و در دوزهای بالا باعث بروز مشکلاتی برای سلامتی می شود.

خواص فیزیکی و شیمیایی ایزوتیازولین

استفاده از این ترکیب شیمیایی مزایای بسیار زیادی دارد. به عنوان مثال این ترکیب شیمیایی با طیف وسیعی از مواد شیمیایی سازگار است و در طیف وسیعی از اسیدیته موثر است. ایزوتیازولین از یک مکانیسم دو مرحله ای برای مهار میکروب ها استفاده می کند. در طی این مراحل، عملکردهای مهم فیزیولوژیکی مانند رشد، تنفس (مصرف اکسیژن) و تولید انرژی (سنتز) به سرعت در میکروب ها مهار می شود و در نتیجه تخریب تیول های پروتئینی و تولید رادیکال های آزاد باعث مرگ سلولی می شود.

سنتز و تولید ایزوتیازولین

ایزوتیازولین هتروسیکل ساده ای است که مشتقات آن کاربردهای بسیار زیادی دارند. معمولاً این حلال آلی از واکنش سولفینیل پروپان و بسته شدن حلقه این ماده تولید می شود. اکریلیک اسید نیز با روش دیگری می تواند این ماده را تولید کند.

کاربرد و موارد استفاده ایزوتیازولین

این ترکیب شیمیایی به طور گسترده در صنایع مختلف استفاده می شود که از مهمترین کاربردهای این ماده می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • در محصولات آرایشی این ماده شیمیایی به عنوان یک نگهدارنده در پاک کننده های آرایشی، تونرهای پاک کننده و محصولات مرطوب کننده پوست استفاده می شود.
  • در صنعت چوب به عنوان نگهدارنده و جلوگیری از پوسیدگی استفاده می شود
  • در صنعت کشاورزی برای تولید کودهای شیمیایی کارایی دارد
  • یک عامل موثر در تصفیه آب و فاضلاب است
  • در برج های خنک کننده و سیستم های خنک کننده استفاده می شود
  • می تواند جایگزینی برای فرمالدئید باشد
  • ایزوتیازولین می تواند در تولید امولسیون پلی آکریلات برای رنگ استفاده شود
  • بسیاری از موادی که در منزل استفاده می کنیم، از جمله مواد شوینده، رنگ، جوهر و چسب حاوی این ماده هستند

حساسیت به ایزوتیازولین

امروزه حجم مصرف این ماده شیمیایی در محصولات مختلف افزایش یافته است و نگرانی ها در مورد اثرات نامطلوب یا حساسیت این محلول ارگانیک در کشورهای مختلف گسترش یافته است. برخی تحقیقات انجام شده و گزارش ها نشان داده است که تماس مستقیم این ماده با پوست، می تواند باعث ایجاد حساسیت شود. طبیعتاً هر چه غلظت و مدت تماس با این ترکیب شیمیایی بیشتر باشد، شدت آسیب بیشتر می شود.

حداکثر غلظت مجاز ایزوتیازولین در شوینده ها 15 پی پی ام و در لوازم آرایشی 8 پی پی ام است و مصرف بیشتر آن می تواند عوارض مختلفی از جمله حساسیت و سوختگی شیمیایی ایجاد کند.

استفاده از دستکش، عینک و لباس مخصوص و رعایت کلیه نکات ایمنی هنگام کار با این ماده شیمیایی ضروری است. برای نگهداری این مواد از ظروف مخصوص و دربسته استفاده می شود. بهتر است این ظروف را در جای خشک و سرد به دور از گرما و نور مستقیم خورشید نگهداری کنید. همچنین بهتر است مکان نگهداری دارای تهویه مناسب باشد.

شیمی نو...
ما را در سایت شیمی نو دنبال می کنید

برچسب : ایزوتیازولین , ایزوتیازولین چیست؟ , کاربرد ایزوتیازولین , سنتز و تولید ایزوتیازولین, , نویسنده : شیمی دان shimino بازدید : 296 تاريخ : پنجشنبه 28 بهمن 1400 ساعت: 4:48